Vedligeholdelse af skind:

Der er mange faktorer der spiller ind, når man snakker om på hvilken måde det enkelte skind skal vedligeholdes.

  • Garvningsmetoden er afgørende for om det egner sig til vask.
  • Tendensen til at krølle kan være afgørende for om det er en god ide at børste skindet.
  • Underuld og hårlængde kan have afgørende betydning for hvordan man skal børste skindet.

Vask af skind:

Hos "Skind og Uld" har vi et meget lille antal af Chrom garvede skind fra henholdsvis Sverige, Vietnam (New Zealand) og Polen og Sydamerika. Disse er skind der egner sig til at blive vasket i vaskemaskine - og det vil tydeligt fremgå, hvis skindene tåler dette.

Medicinsk garvede skind, som er kendetegnet ved at være gullige på både skindsiden og i hårene, har også fået en særlig garvning, som gør at det kan vaskes. Dog er der typisk en begrænset holdbarhed i forhold til hvor mange gange vask det kan tåle (den karakteristiske gule farve, stammer fra barkolie, som bruges i garvningen). Medicinsk garvede skind er typisk klippet kort, og bruges hovedsageligt til babyer og heste.

Resten af skindene er at betragte som DEKORATIONS SKIND. Det vil sige, at de ikke er velegnet til udendørs eller fugtigt klima. Og at de vil tage skade på skindsiden, hvis de vaskes i vaskemaskine.

FOR ALLE SKIND GÆLDER DET DOG, at hårene godt kan tåle at blive vasket. Det vil sige, at man kan skumme noget uldsæbe - meget gerne med lanolin - og håndvaske det foroven.

Vask er dog sjældent nødvendigt. Alle skindene indeholder naturligt LANOLIN, som i sig selv er smudsafvisende. Og som i forbindelse med fugt vil virke selvrensende. (derfor siger man, at det er en god ide at lægge sit skind med pelssiden nedad i sneen i frostvejr).

Og vil man håndvaske sit skind, så gør det med en sæbe der indeholder lanolin, så man tilfører skindet ny Lanolin.

Børstning af skind:

Alle skind kan have glæde af at blive frisket op med børstning. Dette simpelthen fordi, at mange skind blive flade og kruset af at blive brugt. Hvilken børste og teknik der skal bruges, afhænger af skindet og luven. Dog kan man generelt sige, at hvis det føles forkert - så er det nok forkert.

Langhårede islandske skind børstes med hårene, og fingerredes modsat hårene. dette giver volumen og fylde til skindene. Brug gerne en børste med lidt langt mellem tænderne.... en billig hårbørste til 10-20 kr. kan være ganske fin.

Korthårede og mellem langhårede skind børstes frem og tilbage med en børste. Brug gerne en børste med lidt langt mellem tænderne.... en billig hårbørste til 10-20 kr. kan være ganske fin.

Kortklippede skind kan som regel bare rystes. Brug eventuelt en blomsterforstøver på skindet - lad det ligge et par minutter og så ryst det.

Krøllede skind, som for eksempel Gottlandske skind, skal man være varsom med at børste. Nogle kan børstes med en børste hvor der er langt mellem børstens tænder, og andre vil "KRUSE OP" når de børstes. Derfor må man prøve sig frem, og måske gå på kompromis.

Vores meget tykke og kraftige Fåreskind fra for eksempel sydamerika, kan børstes med en stålbørste, magen til dem man bruger til at fjerne rust med på bilen.

Luftning og duft af skind:

Mange skind lugter/dufter når de er friske. Og det er meget forskelligt om man kan lide duften eller ej, og det er forskelligt om der er gjort noget for at påvirke duften.

Alle de Økologisk garvede islandske Lammeskind er tilsat en uskadelig duft af "blomst". Denne duft er selvfølgelig aftagende, og vil aftage hurtigere ved at lufte sit skind i blæsten.

Dette gælder selvfølgelig for alle skind der er tilsat nogen former for "duft" eller "skyllemiddel".

Nogle skind har den naturlige fåre- eller lammelugt i sig. Typisk vil den også kunne formindskes ved luftning i det fri - men der kan være skind som er på grænsen til at være "sure" (hårene falder af/sidder løst) hvor duften også vil være meget kraftig, og aldrig forsvinde.

Tidshorisonten for hvor længe en duft er om at aftage, er meget individuel for de enkelte skind, derfor kan der ikke siges noget konkret - men hos "Skind og Uld", er vi opmærksom på problemet, og giver derfor gerne en måneds fri returret.

På samme måde som det opleves hos for eksempel hunde, vil et fugtigt skind dufte kraftigere. Og det samme sker i sollys. Derfor skal man lade sit skind være i "tør" luft og ude af sol, når man vil afgøre graden af duft/lugt.

Skindene er også levende, og har brug for at ånde. derfor er det en dårlig ide at gemme sit skind i en ikke åndbar form i længere tid. F.eks. vil et skind der lige tages ud af en forsendelsespose oftest have en kraftig lugt.

Skind må heller ikke opbevares sammenlagt og fugtigt, da det så vil blive jordslået og gå til.

Økologisk Garvede Islandske Skind - Størrelser.

Idag findes der mange forhandlere af de Økologisk Garvede Islandske skind. Og selvom at stort set alle de Økologisk Garvede Islandske skind kommer fra samme garveri, kan der være stor forskel på de enkelte forhandlers beskrivelse af størrelse på skindene.

Fra Garveriets side opererer man med 5 forskellige størrelser: III, II, I, 0 og 00. Denne angivelse findes bag på skindet på venstre bagben.

Når garveriet inddeler skindene i de 5 størrelser, gør de det ved at måle skindene diagonalt incl. hårlængden.
Nogle forhandlere vælger så at bruge disse mål som udtryk for størrelsen på skindene - og dette giver selvfølgelig i mange tilfælde grund til skuffelse, frustration og forvirring hos forbrugeren. De fleste forbrugere vil jo vælge at måle skindene på bagsiden fra den ene ende til den anden - og det giver jo et langt kortere mål end hvis man måler diagonalt incl hårlængden.

Hos Skind og Uld mener vi den bedste måde at måle skind på, er ved at måle højden svarende til højden på den mindst mulige firkant man kan lægge skindet i.

Hos Skind og Uld, har vi valgt at gøre 3 følgende ting for at gøre det lettere og mere
overskueligt for forbrugeren at sammenligne størrelser:

  • Vi benævner de 5 størrelser med: S, M, L, XL og XXL
  • Vi fotograferer skindene på en plade, hvor man efter streger på pladen direkte kan se hvor store skindene er
  • Når vi opgiver ca. mål for skindene, er det målt som "højden på skindet hvis det var stift og stod op" - ligesom man måler højden på mennesker hos lægen.

I skemaform vil det se sådan ud:

Skind størrelse

Diagonale mål hos garveri og nogle forhandlere 

Skind og Uld

Størrelse ca mål på skindet ex hår
III  90 - 100 cm S 85 +/- 5 cm
II 100 - 110 cm M 95 +/- 5 cm
I 110 - 120 cm L 105 +/- 5 cm
0 120 - 130 cm XL 115 +/- 5 cm
00 130 - 140 cm XXL 125 +/- 5 cm

  
Hos Skind og Uld indgår skindstørrelsen ALTID i varenummeret i midten for de Økologisk Garvede Islandske Skind. F.eks. 180-XL-1012, er et skind i str XL. På skindsiden måler det ca. 115 cm, og forfra når det ligger fladt op til 135 cm incl hår.

Alle andre skind end de Økologisk Garvede Islandske Skind er ikke målt fra garveriernes side, og ej heller inddelt i størrelse. derfor har vi heller ikke inddelt dem i størrelse, men tager billeder af dem på en plade, hvor længden vil fremgå.

Prismæssigt opererer man med 2 kategorier af Økologisk Garvede Islandske Skind.
Islandske får med nuancerne Brune og eller grå, er meget sjældne. Faktisk er det kun omkring 5 % af fårene der overvejende har netop disse nuancer i pelsen. Derfor er skind i disse nuancer mere efterspurgte, og også langt dyrere end skind i hvide og sorte nuancer.

Hos Skind og Uld vil Islandske Fåreskind med grå og brune nuancer starte med 190 i deres varenr. Og Islandske Fåreskind med hvide og sorte nuancer starter med 180 i deres varenr.

I netbutikken er skindene lagt ind således, at først kommer skindene i sorte og hvide nuancer, med de mindste først. (varenumre der begynder med 180). Og derefter kommer skindene i grå og brune nuancer. Igen de mindste først. (varenumre der begynder med 190).

Hos Skind og Uld har alle de Økologisk Garvede Islandske skind et varenr. der består af 3 elementer: først et nr. der siger noget om nuancerne i skindet, dernæst en størrelsesangivelse, og til sidst et unikt nummer, som adskiller det enkelte skind fra alle andre skind. For eksempel 180-XL-1012, betyder betyder at det er et Økologisk Garvet Islandsk Skind i nuancerne hvid/sort, i størrelse XL og med det unikke nummer 1012.


Acceptér

Denne side bruger cookies for at forbedre din købsoplevelse. Læs mere her